Stap 3: inspiratie opdoen

Het leukste van een babyshower organiseren is het kiezen van een thema, locatie, eten en alle andere dingen die nodig zijn. Je kunt de babyshower zo groot maken als je wil en overal inspiratie voor opdoen. Op welke locatie wordt de babyshower gehouden en welke activiteiten gaan jullie doen? Dit zijn pas een paar dingen waar je een beslissing over moet nemen. Hieronder een lijstje met alles waar je aan moet denken.

Op deze pagina

Locatie
Waar gaat de babyshower plaatsvinden?
Eten & drinken
Wie verzorgt het eten en drinken?
Thema & decoratie
Voor welk thema en bijbehorende decoratie kiezen jullie?
Activiteiten & spelletjes
Welke activiteiten en spelletjes zijn leuk om te doen?
Cadeaus
Gaan jullie samen een cadeau kopen of neemt ieder zelf een cadeautje mee?

Locatie

De babyshower gaat ergens plaatsvinden, maar waar gaat dat worden? Willen jullie de babyshower bij iemand thuis organiseren of op een andere locatie? Ik heb hier vijf verschillende type locaties voor je verzameld. Als je het op een externe locatie wil organiseren, vraag dan een offerte aan of neem contact op om te vragen wat mogelijk is en welke kosten eraan verbonden zijn.

Bij iemand thuis

Als je de babyshower bij iemand thuis gaat organiseren, denk dan aan de volgende dingen:

 • wil je het binnen of buiten doen? Als je het buiten viert, bedenk dan ook een alternatief voor als het slecht weer is
 • is er genoeg ruimte en zijn er voldoende zitplaatsen voor iedereen?
 • zijn er genoeg bekers, bordjes en bestek?

Het lijken simpele dingen, maar het is fijn als je op tijd een plan bedenkt voor de locatie. Kun je dat ook weer van je lijstje afstrepen.

Op locatie

Als je de babyshower op een andere locatie dan bij iemand thuis wil houden, is er meer mogelijk dan je wellicht denkt. Je kunt bijvoorbeeld een ruimte huren in een restaurant, een high-tea houden in een lunchroom of een workshop doen. Houd rekening met onder andere het volgende:

 • is er een aparte of afgeschermde ruimte op de locatie of zitten jullie midden in een restaurant?
 • hoeveel mensen kunnen er maximaal op de locatie zijn?
 • zorgt de locatie voor het eten en drinken of zul je dat zelf moeten regelen?
 • mag je zelf nog extra eten en drinken meenemen of zijn hier extra kosten aan verbonden?
 • zorgt de locatie voor mooie decoratie of zorg je zelf voor de decoratie?
 • welke kosten rekent de locatie en wat is inbegrepen in deze prijs?

Houd al deze punten in je achterhoofd of vraag ernaar wanneer je contact opneemt met de locatie.

Eten & drinken

Niemand wil met een lege maag op een babyshower zijn en daarom zal er voor eten en drinken gezorgd moeten worden. Denk aan het dieet van de aanstaande moeder, dus vermijd sowieso rauwe vis en vlees, rauwe eieren en alcohol. Ik heb een aantal dingen opgeschreven om aan te denken bij het regelen van eten en drinken. Heb je inspiratie nodig voor mooie taartjes, een sweet table of andere hapjes om zelf te maken? Ik heb in dit artikel een aantal leuke ideeën verzameld.

Op locatie

Als je de bayshower in een restaurant houdt, zorgt de locatie meestal voor eten en drinken. Soms wordt er een all-in prijs per persoon berekend, waarbij je voor een vast bedrag per persoon bijvoorbeeld een high-tea afneemt met onbeperkt thee. Soms rekent de locatie dingen per stuk, bijvoorbeeld drinken of cake. Vooraf zul je een inschatting moeten maken hoeveel drankjes en eten ieder persoon zal bestellen, zodat je bij het versturen van de uitnodiging iedereen kan inlichten wat de kosten ongeveer zullen zijn.

Sweet table en taart

Het kan ontzettend leuk zijn om een taart, cupcakes of sweet table te laten maken. Dit kun je mooi combineren met het thema dat jullie kiezen voor de babyshower. Als je de babyshower in een restaurant houdt, overleg dan van te voren met de locatie of zij hiermee akkoord gaan. In sommige gevallen vragen ze bordjesgeld of een bedrag dat jullie minimaal moeten besteden aan eten en drinken.

Zelf maken

Wordt de babyshower bij iemand thuis gehouden? Dan kun je er voor kiezen om het eten zelf te maken. Maak bijvoorbeeld een lopend buffet met kleine hapjes en snacks of bestel/maak een mooie taart die jullie met z’n alle kunnen opeten. Cupcakes zijn ook niet moeilijk om te maken of haal lekkere gebakjes bij de bakker of patisserie. Je kunt ook de taken verdelen en vragen of iedereen lekkere hapjes wil maken, dan hoef jij alleen nog het drinken in te slaan!

Thema & decoratie

Bij een babyshower hoort natuurlijk een thema. Dat kan bijvoorbeeld roze of blauw zijn, maar het is ook leuk om het in een speciaal thema te doen. Denk bijvoorbeeld aan prin(ces)sen, unicorns of dieren. Ik heb hier een overzicht gemaakt met leuke thema’s voor een babyshower.

Tip
Vraag aan de aanstaande moeder welk thema het kinderkamertje krijgt, bijvoorbeeld Nijntje of een kleur die centraal staat. Dit kun je als thema gebruiken voor de babyshower.

Zodra je een thema hebt gekozen kun je zoeken naar leuke decoratie. Zijn er misschien mooie ballonnen in dit thema te vinden of bekers en bordjes? Kun je een mooie taart laten maken waarbij het thema centraal staat of kunnen de genodigden hun kleding aanpassen aan het thema?

Activiteiten & spelletjes

Tijdens de babyshower is het leuk om één of meerdere activiteiten te doen. Probeer activiteiten te kiezen die niet te lang duren en waarbij je (af en toe) kunt zitten, zodat de zwangere rust kan nemen wanneer ze dit nodig heeft.

Het is altijd leuk om spelletjes te doen die met de baby te maken hebben. Bijvoorbeeld het raden van de babynaam en de buikomvang. Ik heb hier een overzicht gemaakt van alle spelletjes die je kunt doen tijdens de babyshower. Je kunt ook aan grotere activiteiten denken. Ga bijvoorbeeld met z’n allen naar een chocolaterie en doe een workshop bonbons maken.

Cadeaus

Bij een babyshower horen natuurlijk cadeaus, maar ook dit kun je op verschillende manieren aanpakken.

 • Geeft iedereen zelf een (klein) cadeautje?
 • Kopen jullie met z’n allen een groot cadeau?
 • Geven jullie met z’n allen een luiertaart?

Ik vind het altijd lastig om het juiste cadeautje te vinden voor de aanstaande moeder, want wat heeft ze zelf al gekocht en wat vindt ze leuk? Ik heb hier een aantal cadeau ideeën verzameld ter inspiratie.

Na afloop is het leuk om aan iedereen die aanwezig was een klein presentje mee te geven. Maak bijvoorbeeld een traktatiedoosje met iets lekkers erin. Als het presentje in de kleur van het thema is, is dat extra leuk!

Nu jullie een hoop ideeën hebben opgedaan over hoe de babyshower eruit moet komen te zien, is het tijd om uit te rekenen hoeveel de babyshower gaat kosten.

Verder lezen

Stap 4: budget

Het is niet het leukste onderdeel, maar toch is het verstandig om vooraf een budget te maken. En dit hoeft…
Lees verder

Stap 6: programma

Het is tijd om het programma te bepalen voor de babyshower! Jullie hebben een locatie, thema en andere dingen uitgezocht….
Lees verder