Stap 2: datum vastleggen

Een van de lastigste dingen bij het organiseren van een babyshower is het vastleggen van een datum. Probeer maar eens een datum te vinden dat iedereen kan. Het is daarom één van de eerste dingen die je doet bij het plannen van de babyshower. Als je een datum gaat vastleggen zul je met een aantal dingen rekening moeten houden. Hierbij een handig overzicht!

Op deze pagina

Wanneer is de babyshower?
Kies een datum in de juiste periode
Afhankelijkheden
Zijn er dagen dat de babyshower niet gehouden kan worden?
Opties voor dagen kiezen
Op welke dagen kan de babyshower gehouden worden?
Dagdeel kiezen
Hoe laat start de babyshower en is het afgelopen?
Datumprikker versturen
Welke dagen kunnen de genodigden?
Save the date versturen
Wat wordt de definitieve datum?
Partner informeren
Laat de partner weten wanneer de babyshower plaatsvindt

Wanneer is de babyshower?

Een babyshower plan je in het 3e trimester tussen week 30 en 35 van de zwangerschap. In deze periode is de aanstaande moeder (hopelijk) nog fit genoeg. Na 30 weken zwangerschap is de buik meestal duidelijk zichtbaar en voelt het als een echte babyshower aan. Na week 35 is de bevalling te dichtbij of heb je de kans dat de baby zelfs al geboren is.

Afhankelijkheden

Het is vaak lastig om een datum vast te leggen met een groep mensen én de zwangere moet die dag ook maar net kunnen. Er gaat dus een hele planning aan vooraf om een datum voor de babyshower te prikken. Bekijk allereerst of er belangrijke zaken zijn waar jullie van afhankelijk zijn.

  • Locatie: wil je de babyshower op een specifieke locatie vieren? Check dan eerst met de locatie welke dagen je gebruik kunt maken van de ruimte.
  • Genodigden: zijn er mensen waarvan het belangrijk is dat zij op de babyshower aanwezig zijn? Vraag eerst aan deze mensen of er dagen zijn dat zij absoluut niet kunnen bijvoorbeeld vanwege een vakantie.
  • Aanstaande moeder: last but not least, heeft de aanstaande moeder nog belangrijke dingen gepland in de periode voor de bevalling? Dit kun je bijvoorbeeld aan haar partner vragen.

Nu kun je beginnen met het plannen van de datum voor de babyshower.

Opties voor dagen kiezen

Vervolgens is het tijd om de daadwerkelijke datum vast te leggen. Pak de agenda’s van de partyplanners erbij en schrijf alle dagen op dat jullie kunnen. Ga vervolgens na op welke dagen de locatie, belangrijke personen en de aanstaande moeder niet kunnen en streep deze af. Nu blijft er een lijst over met mogelijke dagen voor de babyshower.

Kies uit de lijst met mogelijke dagen twee tot vier dagen. Hieruit kiezen we later de beste dag waarbij de meeste genodigden kunnen. Ik vind het fijn om dagen te kiezen die nog zeker 6 weken of verder zijn, zodat je genoeg tijd hebt om de babyshower te plannen.

Dagdeel kiezen

Na het kiezen van de mogelijke dagen is het belangrijk om met de partyplanners te bespreken hoe lang de babyshower gaat duren. Dit hoeft niet op de minuut nauwkeurig, maar een indicatie van het aantal uren is wel handig. Wil je een babyshower organiseren die 2 uur duurt, 4 uur, de hele dag of misschien wel een heel weekend? Houd hierbij rekening met de gezondheid en vermoeidheid van de aanstaande moeder.

Als je ongeveer weet hoelang de babyshower gaat duren, beslis dan welk dagdeel of dagdelen de babyshower in beslag gaat nemen. Is het in de ochtend, middag of avond? Ook dit hoeft je nog niet precies te weten, maar probeer wel een indicatie te maken. Als je de genodigden een bericht stuurt om een dag te kiezen, laat je meteen weten hoe lang de babyshower ongeveer gaat duren en hoelaat het start. Iedereen wil graag weten waar hij of zij aan toe is, dus is het belangrijk dat mensen genoeg tijd vrij houden in hun agenda.

Voorbeeld: de babyshower start aan het begin van de middag en duurt ongeveer 4 uur.

Datumprikker versturen

We hebben nu twee tot vier mogelijke dagen voor de babyshower, we weten ongeveer hoe lang het gaat duren én welke dagdelen het in beslag gaat nemen. Nu is het tijd om dit te communiceren met de vriendinnen, vrienden en familieleden die op de babyshower mogen komen.

Vraag aan de aanstaande moeder wie zij op haar babyshower wil. Zij kan het best inschatten en een overwogen keuze maken wie zij op de babyshower wil. Het is handig om meteen de telefoonnummers (en/of e-mailadres en woonadres) te vragen, zodat je de gasten kunt bereiken.

Ik vind het zelf altijd handig om op dit punt een Whatsapp groep te maken met alle mensen die welkom zijn op de babyshower (als je de babyshower een verrassing wil houden voor zwangere, voeg haar dan niet toe in de groep!). Laat één van de organisatoren het woord doen in de groep om verwarring te voorkomen. Als je liever geen Whatsapp groep aanmaakt kan je iedereen ook afzonderlijk een berichtje sturen of per mail communiceren.

Stuur alle genodigden een berichtje met informatie over:

  • wie er bezig zijn met het organiseren van de babyshower
  • de twee tot vier dagen die jullie als opties hebben gekozen
  • hoelang de babyshower gaat duren
  • de dagdelen dat de babyshower in beslag gaat nemen
  • of de babyshower een verrassing is voor de aanstaande moeder of dat zij overal van op de hoogte is

Vraag aan iedereen op welk van de dagen ze kunnen. Dit kun je doen door het te vragen en de reacties te verzamelen. Een andere handige manier is om een datumprikker te maken op bijvoorbeeld www.datumprikker.nl. Op deze website maak je een formulier met de dagen die jullie hebben uitgekozen. Vervolgens zet je de link van het formulier in de Whatsapp groep en kan iedereen invullen welke dagen ze wel, misschien of niet kunnen. Zo heb je in één overzicht wie op welke dag kan.

Save the date versturen

Nadat iedereen heeft laten weten wanneer ze wel en niet kunnen komen is het tijd om een dag voor de babyshower te kiezen en de save the date te versturen! Meestal stuur ik een berichtje naar iedereen met welke dag het is geworden en herhaal ik hoelang de babyshower ongeveer duurt en welke dagdelen. De officiële uitnodiging met informatie over het budget, locatie en exacte tijden verstuur ik pas later als dat allemaal bekend is.

Partner informeren

Als je wil dat de babyshower een verrassing blijft voor de aanstaande moeder, is het belangrijk om de partner op de hoogte te brengen van de gekozen datum. Je kunt hem vragen om mee te werken in het complot. Hij kan jullie helpen om haar agenda leeg te houden op de dag van de babyshower. Je kunt ook juist een normale afspraak met de zwangere plannen op de dag van haar babyshower en haar op die manier op het verkeerde spoor zetten.

Verder lezen

Stap 4: budget

Het is niet het leukste onderdeel, maar toch is het verstandig om vooraf een budget te maken. En dit hoeft…
Lees verder

Stap 6: programma

Het is tijd om het programma te bepalen voor de babyshower! Jullie hebben een locatie, thema en andere dingen uitgezocht….
Lees verder