Baby bingo

Baby bingo is een leuk spel, vooral voor mensen die nog weinig van babyvoorwerpen af weten (zoals ik de eerste keer dat ik het speelde!). Bij baby bingo krijgt iedereen een bingo kaart. Op de bingokaart zijn de nummers vervangen door benodigdheden voor de baby. Eén persoon leidt het spel en houdt om de beurt een voorwerp omhoog. In plaats van nummers moeten nu de voorwerpen van de bingo kaart afgestreept worden. Degene die het snelst (en juist!) zijn bingokaart vol heeft wint.

Tijd: 45-60 minuten
Kosten: €0 – €0,50 per persoon
Nodig:
– bingo kaarten
– pen per persoon
– minimaal 25 voorwerpen (zie onder aan de pagina een lijst met ideeën)
– presentje voor de 1e, 2e en 3e plaats

Voorbereiding

Voor dit spel heb je andere bingokaarten nodig dan normaal. Op deze bingokaarten staan geen nummers, maar voorwerpen die te maken hebben met baby’s. Op elke bingokaart moeten de voorwerpen in een andere volgorde staan, zodat er minder kans is op twee bingo’s tegelijk.

Meestal hebben de bingokaarten 5×5 vakjes, maar je kan ook bingokaarten maken van 4×4 vakjes. Hoe meer vakjes, des te langer het spel duurt én des te meer voorwerpen je moet verzamelen. Voor dit spel heb je minimaal 25 voorwerpen nodig (bij 5×5 vakjes) of 16 voorwerpen (bij 4×4 vakjes).

Het spel wordt leuker als je een paar voorwerpen hebt die op elkaar lijken, zoals een hydrofieldoek en een wikkeldeken. Zo wordt het spel iets moeilijker. In plaats van alle spulletjes te kopen heeft misschien iemand uit je omgeving of genodigden wel de spulletjes in huis en kun je ze lenen voor dit spel.

Hierbij een lijst met mogelijke voorwerpen:

 1. Speen
 2. Speen bewaardoosje
 3. Slabbertje
 4. Navelklem
 5. Hydrofieldoek
 6. Wikkeldeken
 7. Rompertje
 8. Sokjes
 9. Broekje
 10. Melkpoeder
 11. Melkpoedertoren
 12. Bijtring
 13. Luier
 14. Luierzakjes
 15. Billendoekjes
 16. Babyolie
 17. Babyfles
 18. Flessenborstel
 19. Zoogcompressen
 20. Tepelzalf
 21. Kraamverband
 22. Thermometer
 23. Haarkam
 24. Nagelschaartje
 25. Babyfoon

Spel uitleg

Stap 1: geef iedereen een bingo kaart en een pen. Verzamel alle voorwerpen in een mand of zak waar niemand in kan kijken. Leg de spelregels uit: een volle rij of kolom is bingo.

Stap 2: haal één voor één een voorwerp uit de mand/zak. Zeg niet wat het is! Iedereen moet zelf raden wat het is en afstrepen van de bingokaart.

Stap 3: zodra iemand een volle rij of kolom heeft en bingo roept, check je of de bingo klopt. Klopt de bingo? Dan heeft die persoon gewonnen!